onsdag, april 08, 2009

Får intraprenören plats i offentlig sektor?

Igår läste jag på Internetworld.se om vikten av att släppa fram intraprenörer i sitt företag. Här exemplifierar man med Google och talar om vikten för att kreativitet ska kunna få fäste i organisationen. Att man ska "Ta in entreprenörskapet i företagets dna. Det ska vara okej att misslyckas."

I enkelspårighetens namn vill jag nu föra över resonemanget på offentlig sektor och den samhällsutveckling vi står inför eller är mitt i.

Finns det utrymme att sporra intraprenörer inom offentlig sektor? Det känns rimligt att anta att det gör det inom ett antal delar, både kommunala och statliga. Den "nya" digitala (arbets)miljön har, som jag ser det, entreprenörskap inbyggt i sitt dna. Därför kanske frågan snarare skulle vara ifall offentlig sektor kan bortse från eller hindra att intraprenörskap blir en nyckelfråga för service och verksamhet?

I näringslivet finns det goda exempel på tillvaratagen intern entreprenörskraft. Ett exempel från orten där jag bor (Gemla) är företaget Fresh Ventilation som både ökat tillväxten och vunnit priser senaste 10 åren för sin medarbetarutveckling. När får vi se en liknande satsning inom någon del av den offentliga sektorn? Som inte innebär outsourcing.

Behåller man sina intraprenörer om man skiter i dem?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Sara Ö sa...

Inom kommun och landsting där det handlar om att utveckla det aktuella samhället, absolut! Förde frågan i helgen :)

Kristin H S sa...

Huvudet på spiken! Hur ska man (ofta med en allt tajtare budget) i det offentliga klara sina uppdrag i framtiden utan dessa intraprenörer? Hmm.