fredag, april 20, 2007

Pressetisk debatt på uppstartsmöte för Publicistklubben i Kronoberg

Det finns en ambition att starta publicistklubb i Kronoberg och igår kväll hölls ett uppstartsmöte i SVT:s nya lokaler vid Växjö universitet. Huvudpunkten på kvällens program var en pressetisk debatt ledd av SVT:s Lotta Orstadius. Ämnet var det enorma genomslag som kommit av Uppdrag Gransknings inslag om "Fallet Louise". Medverkade i debatten gjorde Vetlanda-Postens Liselott Erndin Dahlberg som rapporterat om fallet i lokalpressen samt Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson från Uppdrag granskning.Debatten var förutsägbar men intressant. Det blev aldrig någon riktig skärpa i ställningstagandena utan Uppdrag gransknings tidigare ståndpunkt upprepades och ifrågasattes egentligen inte.

"Makthavarna ska granskas, men visst har vi också makt och har kanske blivit den första statsmakten. Vi har självklart ett ansvar när människor hängs ut offentligt, men vad är alternativet?"

-Janne Josefsson

Det förekom, från Janne Josefssons håll, en del gliringar åt Lars Adaktusson och hans inblandning i "Fallet Louise". Senare igår kväll sändes Adaktussons magasin på TV8 där Erik Hörstadius intervjuat Louise farföräldrar och fått en helt annan bild än det Uppdrag granskning skildrat. Något som Lars-Göran och Janne upplyste den samlade skaran om och samtidigt bestämt hävdade att farföräldrarnas uppgifter är kontrollerbara och felaktiga.

Frågan om dokusåpifieringen som jag tidigare skrivit om satt jag och sög på länge. Det hade varit intressant att fråga Janne Josefsson om hur han ser på det faktum att han inte bara producerar ett journalistiskt material och resultat utan att han faktiskt också är en karaktär i ett drama. Tyvärr får den frågan vänta, ty det kändes inte som om diskussionen hamnade i rätt kvadrant denna gång.Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: