fredag, maj 01, 2009

Kåre Bremer trampar i klaveret [uppdaterad]

Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet, sätter en jättefot i klaveret. Kort resumé:

Moderskeppet.se är Sveriges största webbplats om bildbehandling med Adobe Photoshop och de som driver sajten är upphovsmän till två av högskolesveriges mest sökta fristående kurser. De arbetar också som konsultande lärare mot Högskolan i Jönköping och håller i kurserna som i år har närmare 6000 förstahandssökande. Kurserna vi pratar om är 7,5 hp (fem gamla poäng) och går på distans och kvartsfart. Om 6000 studenter skulle rinna igenom systemet och ta sina poäng på en termin och motsvarande kursupplägg som ovanså pratar vi fantastiska summor pengar för institutionen. Oavsett vilket är Moderskeppets kurser grymt populära, de är givande och jag hade gärna sett att de gavs vid det lärosätet jag arbetar.

Men alla är inte lika glada. Och inom akademin är det ibland svårt att dunka någon i ryggen. Speciellt om någon gör bra ifrån sig och inte är docent eller lägst disputerad för då räknas det inte. Det är ovärdigt och ovetenskapligt.

Kåre Bremer skriver i sin blogg:

“Tittar man på fristående kurser toppar två kurser i fotografi respektive bildbehandling vid Högskolan i Jönköping, enligt uppgift åtminstone delvis sammanhängande med att studenterna vid dessa kurser gratis förses med dyrbar programvara.”


Nu lever Moderskeppet väldigt nära sin målgrupp och Mattias Karlsson har skrivit ett svar på Moderskeppets blogg där han ber kursdeltagare att berätta varför man sökt. Samtidigt som jag skriver detta rasar det in kommentarer. Just nu står det på prick hundra kommentarer. Intressant att påpeka är att diskussionen tog fart även i Bremers kommentarsfunktion som nu är nedstängd och man kan inte ens se de kommentarer som hann skrivas innan shut down.

Censur alltså.

Be om ursäkt Kåre Bremer. Alla kan dra förhastade slutsatser baserat på okunskap och fördomar.

Det luktar bloggstorm.

Uppdaterad den 1 maj (länk)


Uppdaterad kl 22.45 den 4 maj 2009 (länk).


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Välskrivet! håller med dig på varje punkt. Mr Rektor får komma in i matchen och gratta Mattias o gänget istället. De gör ett utmärkt jobb och sthlm borde helt klart ta lärdom då de är långt ifrån att ha samma kvalitet på organisation/föreläsare/material enligt min mening. Och jag har läst vid båda lärosätena!
/David

Arne sa...

Jag finner det intressant att en professors källkritik är så svag, han grundar hela uttalandet på något han uppger sig ha hört detta från en student. Mycket märkligt. Lev som du lär, eller?

Besökare sa...

Denna händelse måste vara dagens i-landsproblem, eller...?

Besökare sa...

Denna "skandal" måste vara dagens i-landsproblem, eller...?

Erik Sellström sa...

@Besökare - allt går att definiera som ett i-landsproblem i kontrast till något värre.

Erik Sellström sa...

@Arne och David - jag tycker det är riktigt intressant att se hur den digitala samhällsomvälvningen börjar rucka på gamla hierarkier. Vem sätter en professor, rektor och ledamot i kungliga vetenskapsakademin på plats i vanliga fall, när inte en flod av kommentarer på webben gör det?

Besökare sa...

Det hela rör sig enbart om ett felaktigt sakpåstående, som inte bara är lätt att kolla upp utan som desutom har blivit korrigerat. Inte heller har det haft några som helst konsekvenser för vare sig Moderskeppet eller Högskolan i Jönköping: kurserna kommer att ges precis som planerat, de är en succé osv. Därför är det anmärkningsvärt att hela bloggosfären utmålar sig som förolämpad och kränkt och fyller alla kanaler som finns med hundratals protestinlägg. Lite större tålighet mår vi nog alla bra av. När allt kommer omkring: Who cares?

Erik Sellström sa...

@Besökare - Jag tycker du har både rätt och fel. Om vi ser på det hela över tid kommer troligen nätkulturen att "mogna" och tåligheten att se annorlunda ut. Idag nöter det gamla och det nya mot varandra vilket kan ge till synes oproportionerliga reaktioner. Som svar på din slutfråga kan vi vända på steken och enbart titta på det hela ur ett presensperspektiv och då ser vi att det uppenbart är rätt många bryr sig och engagerar sig.

Webben är en social miljö och reaktionerna och relationerna är reella oavsett vad vi tycker om det.

Besökare sa...

Ja, det är uppenbart att oerhört många bryr sig. Frågan var mer retoriskt än sakligt menad. Men hur som helst kan man undra om inte det faktum att hundratals personer blir upprörda och känner sig kränkta över något så bagatellartat är mer att oroa sig över än det förhastade och felaktiga yttrande som gav upphov till reaktionen. Vi råkar ju alla med jämna mellanrum slänga ur oss en och annan groda och om vi skulle råka förorsaka samma ramaskri skulle vi med all säkerhet önska oss mer tolerans av våra medmänniskor. (Och det är nog säkrast att kalla sig "Besökare" när man skriver sådana här inlägg för vem vet hur många vansinnesutbrott man annars skulle få i sin mail...)

Erik Sellström sa...

@Besökare - Jag förstår din poäng och känner att jag delvis kan dela ditt perspektiv. Samtidigt vill jag se det hela på från högre höjd än den specifika "incidenten" och på längre sikt. Vad upplever vi nu och varför och vart är vi på väg?

Sen sympatiserar jag 100% med Moderskeppet och Mattias Karlsson i den specifika incidenten. Kåre Bremer är rektor för SU och bloggare, d v s opinionsbildare inom lärosätessverige. I en sådan position får man hålla bra ordning på grodorna.

De starka känslorna tror jag springer mycket ur möjligheterna via sociala medier till samhörighetskänsla och en nygammal form av solidaritet. Läs följande blogginlägg från Disrupted för djupare känsloyttringar: http://disruptive.nu/2009/05/01/jag-alskar-internet/

Richard Gatarski sa...

@besökare Mattias har mycket skickligt (och förmodligen i affekt) gjort om Bremers påpekande till en anklagelse om "muta" och Sellström, Wackå, mfl har lyft fram det hela som en "bloggstorm". Ofta krävs det ju en kraftig polarisering för att skapa uppmärksamhet och engagemang.

Samtidigt skall vi vara tacksamma för att Bremer både är publik och tillåter kommentarer (om än i ett undermånligt bloggverktyg som uppenbarligen gjort att många skriver "cencur"). Inte många högre ledare som vare sig kan eller vågar göra sådant.

Låt oss nu skifta fokus och hjälpa politiker, rektorer och ledare i det svenska utbildningsväsendet se fallet Bremer-Karlsson som ett fantastiskt lärtillfälle inom det (högre)bildningsområdet.

Erik Sellström sa...

Jag sympatiserar med Mattias och Moderskeppet i den här sakfrågan. Även om Bremer kan ses som modig och framåt så har han såklart ett ansvar när det gäller opinionsbildning inom lärosätessverige.

För egen del är jag i övrigt mest intresserad av vad det här exemplet säger om var vi står idag när det gäller den digitala samhällsomvälvningen.

Att utbilda offentlig sektor att ta hand om sin egen digitala process är min senaste affärsidé.

Anonym sa...

Det verkar som att Kåre Bremer tar upp en hel del intressanta problem för honom själv samtidigt han enbart har bortförklaringar att komma med.

A/ "Ni ger bort", antyder han att ni är fildelare? och igentligen inte professionella akademiska lärare?

B/ Han skyller på student(erna). Att han själv håller undermålig kvalité på alla utom ett fåtal institutioner försöker han dölja väl. Drar mig till minnes egna studier vid Universitetet. Av Kåres Biologer blev över 95% inte Biologer (studenternas fel -yes).
Vissa dagar blev man varnad av folk på vägen dit, "Det är bara en A-kassa för både forskare och studenter", "akademiker är värdelösa osv".

Tycker nog att Kåre borde gratulera er till er framgång och kanske snegla lite........Så kanske även han kan uppvisa en 5 poäng-are med lika stor dragningskraft som norra Europas största fleråriga juristprogram....

Tur att han bad om ursäkt!

/Former Student