måndag, september 01, 2008

Deltagande som statlig affärsidé?

Idag läser jag om två platser på webben som är varandras motparter i det mesta.

Växjö universitet börjar rektor idag att blogga (vilket jag tycker är kanon och inte en dag för tidigt). Dock sker det med handklovarna på för läsarens del eftersom kommentarsfunktionen är låst till inloggade anställda och studenter. Man kan argumentera för att dessa två grupper är själva huvudmålgrupperna och därför är det bäst att utforma interaktiviteten på detta vis. Men det perspektivet känns bräckligt.

Den totala motsatsen skriver Fredrik Wass om på Internet World idag. Moderata ungdomsförbundet släppte nyss sin nya sajt Muf.se där konceptet är att innehållet skall genereras av besökarna, oavsett politisk färg. Så här säger Niklas Wykman, förbundsordförande, till IW:

"– Du äger inte kommunikationen på nätet. Det gäller att skapa en plattform som handlar om att både skapa och sprida information. Förut var vår sajt exkluderande mot dem som inte var moderater, nu ska du kunna vara ”moderat för en dag”. Sajten gör ingen skillnad på om du är vänsterpartist eller moderat, säger Niklas Wykman."

och

"– Vi vill inte ha fem personer som uppdaterar. Vi vill ha 5000."


Jag är av den fasta övertygelsen att vi på Växjö universitet och det blivande Linneúniversitetet behöver diskutera och finna former för hur vi ska använda webben till vår och våra medparters fördel i en mängd avseenden. Initiativet från rektor Johan är positivt men för mig drunknar intentionen i de signaler bloggen sänder ut i form av begränsing i deltagandet.


1 kommentar:

Peter Häggstrand sa...

Synnerligen välformulerat och inte så lite sant!

Jag har oerhört svårt att begripa varför man vill stänga in information/kommunikation så som man ofta gör i universitetsvärlden.

Vår universitetsvärld är inte så öppen som den tror eller utger sig för att vara...