fredag, maj 11, 2007

Svenska klusterbomber är säkra

Försvarsminister Mikael Odenberg fastslog igår att den svenska klusterbomben "Bombkapsel 90" inte är farlig för civila.

" Det är en typ av klustervapen med hög tillförlitlighet som inte lämnar den här typen av blindgångare omkring sig som just riskerar att skada oskyldiga, civila människor."
- Mikael Odenberg till SR Ekot


Nu rapporterar bland andra Sveriges Radio Ekot och DN om att det här uttalandet möter stark kritik från den internationella organisationen CMC (Cluster Munition Coalition) som arbetar för ett totalförbud av klustervapen. Diskussionen kring klusterbomber och de humanitära problem som följer i bomernas spår har pågått under en längre tid. För ett år sedan rönte bombkapsel 90 en del uppmärksahet i SvD.

Nu får Odenberg oväntat stöd av klusterbombsexperten George W Lindeman som menar att svenska klusterbomber är noga testade på civila och att ingen blivit skadad.
- Den hära bomben är som en ankmamma som tar hand om sina små ankbarn hela vägen mot målet. Dessutom har vi tillsammans med USA:s socialstyrelse bestämt att alla civila som dör i krig är stridande terrorister - alltså finns inte problemet med civila dödsoffer mer, konstaterar G.W. Lindeman.

Det återstår således att se hur Sveriges regering ställer sig till den egna klusterbomben, eller ankmamman. Är den farlig för civila eller inte?Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är helt overkligt att detta vårt land, som man tror står för en av värdens oaser av fredlighet, tillverkar klusterbomber. Vi ska ju vara emot dom. När hände detta, och hur ????
Står och gapar ooooooo