tisdag, mars 10, 2009

Prof Bengt Johannisson tycker till

Ekonomihögskolan har vi professor Bengt Johannisson som gärna debatterar, provocerar och engagerar. Nyligen skriver han i ett brev till ledarsidan SMP.se om flera heta(?) ämnen som alla har provokation i någon form gemensamt.

Om konst och konststuderande:
"Konstens främsta uppgift är att just beröra, att uppröra. Därför är konstfacksstudenternas 'påhitt' viktiga att diskutera främst därför att de utförs av just studenter och inte av professionella konstnärer. Studenter måste lära sig att hantera gränser, också lagens. Men lagen kräver också djärvhet, initiativkraft. Lagen säger att högskolan skall uppmuntra till kritiskt tänkande. Den lagen följs säkert bättre vid Konsthögskolan än vid t ex Växjö universitet."

Om sanningsbegrepp:
"Nu är ju inte forskning lika intressant att offentligt reflektera kring som konst. Gömda-debatten med Liza Marklund i huvudrollen har ju väckt rejäl uppmärksamhet. När hon som författare i en (förment?) dokumentär bok blandar samman fakta och fiktion blir hela samhället upprört. Däremot tycks få fråga sig om inte forskare blandar in fiktion i sina faktaspäckade rapporter. Det gör de ju alltid, i proportioner som främst bestäms av vad man menar med fakta respektive fiktion. Och därom tvistar de lärde."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Emres Blogg sa...

.

More power to Bengt !

/

Emre Gürler.