fredag, februari 20, 2009

Martin Tunström skriver salt ledare om "Herenco-forskning"

ledarsidan dagens SMP skriver Martin Tunström om det motsägelsefulla i att Frankrikes nya presstödspaket är designat av en adjungerad professor vid Högskolan i Jönköping, Robert Picard. Regionen runt Jönköping domineras tidningsmässigt av den, av familjen Hamrin ägda, tidningskoncernen Herenco.

"Vid Högskolan i Jönköping har något av tidningsekonomernas Mekka vuxit fram. Familjen Hamrin som äger bland andra Jönköpings-Posten, Smålänningen och Värnamo-Nyheter har via sin stiftelse stöttat forskningen vid Media Management and Transformation Centre med omkring 90 miljoner kronor."

...

"I det perspektivet ter det sig möjligen något oväntat att en av forskarna vid Högskolan, innehavaren av Hamrin-professuren amerikanen Robert Picard, är en av arkitekterna bakom det stödpaket till franska tidningar som president Nicolas Sarkozy nyligen presenterat."

...

"Till Jönköpings-Posten säger dock Robert Picard att han ”inte är någon domedagsprofet”. Tidningen kommer ”att överleva eftersom den behövs”. Även frestas man att tillägga utan stöd."


Kul läsning även om jag är för oinsatt i det politiska perspektivet. Jag noterar via Allabolag.se att Herenco omsatte (2007 års siffror) drygt 2270 mkr jämfört med Gota Media (äger bl a Smålandsposten) som omsatte 849 mkr. Jag har alltid haft lätt för att hålla på en underdog. Speciellt om den är slängd i käften.

Inga kommentarer: