lördag, februari 21, 2009

Kort om Linnéuniversitetet #1

Från lnu.se (där även tjänsten som rektor är utlyst):

"Högskolan i Kalmar och Växjö universitet bildar 2010 tillsammans Linnéuniversitetet, ett nytt lärosäte med omkring 25 000 studenter och 2 000 anställda – landets åttonde största och med en omsättning på 1,5 miljarder kronor. Verksamheten skall bedrivas i ett integrerat tvåcampusuniversitet, med placering i Växjö och Kalmar."


Från Anna Bergkvist Tenjes blogg i september 2008:

"Igår presenterades budgeten och då stod det klart att Växjö universitet och Högskolan i Kalmar får 60 miljoner till fusionsarbetet med Linnéuniversitetet. Ingen som blev förvånad direkt men det är ändå mycket glädjande tycker jag. För det första så tror jag att detta kommer att bidra till att kvalitén på utbildningen blir bättre samt att det ökar chanserna för framförallt Växjö att vara med och tampas om forskningsanslagen och slipa på sin spetskompetens."


Från tidningen Östran om respons i Uppsala:

"Linneuniversitetet är ett vackert namn men Uppsala universitet är Linnés universitet".
Så kommenterar rektor Anders Hallberg, Uppsala universitet, de småländska lärosätenas val av namn på det nya sammanslagna universitetet, i Upsala Nya Tidning.

Och på tidningens webb tillåts Uppsalabor att ge sin syn på namnet, "Linnéuniversitetet":
"Det är ju allmänt känt att Linné hatade Småland. Varför kan inte smålänningarna nöja sig med Åsa-Nisse universitet?"

---

Premisserna för fusionen är lika delar häftiga som fullständigt galna. Tidsramen är, om man använder sig av klassisk brittiskt "understatement", något snäv. Många beslut kräver beslut som i sin tur hade behövt ett underlag baserat på en strategi som beslutats. Men för egen del tycker jag att det är häftigt att vara med om en fusion i den här storleksordningen. Jag har förmånen att arbeta med den både centralt och på institutionsnivå. Det blir minst ett tufft år för alla inblandade men en period av möjligheter, av förändring.

Därför hoppas jag på fler miljoner till fusionsarbetet. Man har inte råd att det goda fusionsexemplet inte blir gott. Jag hoppas dessutom på mer offentligt missnöje från Uppsala. Vi behöver spaltmetrarna och gärna på riksnivå.


5 kommentarer:

Asynja sa...

Men, rätta mig om jag har fel, är det inte så att de 60 miljonerna det talas om är gamla pengar? Leijonborg var ju på plats i höstas och lovade ut 20+40 miljoner.

Erik Sellström sa...

Det stämmer. Inlägget som länkas är, som det faktiskt är angivet, "Från Anna Bergkvist Tenjes blogg i september 2008". :)

Mitt inlägg får ses som en kort och selektiv reusumé. Det kommer mer framöver.

George sa...

Visserligen inte så mkt nytt, men det väckte ändå lite tankar hos mig. Så jag bloggade ut dem på min blogg..

Vi måste bli fler! ;)

Erik Sellström sa...

Inget nytt direkt, som sagt. Men jag tänkte backa bandet lite så det blir en hyggligt täckande bild.

Ska kika på ditt inlägg - vi måste definitivt bli fler. :)

Erik Sellström sa...

Har kikat på inlägget. Det var inte det här jag menade med "vi måste bli fler". Jag menar att vi behöver vara fler som bloggar om Linnéuniversitetet för att få upp det på www-agendan. Sen föredrar jag att passivt se eventuella spaltmetrar rulla in p g a andras missnöje snarare än att provocera fram dem.