onsdag, januari 28, 2009

Second-Opinion.se

Av en slump har jag bidragit med lite reflektioner kring Wikipedias snävare granskningsrutiner på en "pre-blog". Second Opinion beskriver sin idé så här:

"Idén är att erbjuda en plats där nyheter kan kompletteras, fördjupas och korrigeras."

I väntan på att den nya sajten skall bli klar använder man sig av en blogg för att testa konceptet och att påa vad som kommer. Så här vidareutvecklar man tanken på bloggen:

"
Vi bygger en sajt som bjuder in alla att bidra med second opinions på nyheter. På den här bloggen testas det redaktionella konceptet inför lanseringen.

När sajten är klar kommer Second Opinion att ha tre olika slags användare; den egna redaktionen, privatpersoner/community och företag/organisationer"

Läs mer här >>


Ett intressant initiativ. Jag tänker följa Second Opinion och se vad den journalistiska metamorfosen genererar för former. För precis som med Wikipedias utveckling är det med papperstidningar, bloggar och andra medier. De evolverar och ibland kan vi se cykliska mönster. Här är ett försök att fylla en lucka i bloggosfären; ett Habermas-likt offentligt rum med en källkritiskt prioriterande redaktion. Spännande och bra oavsett hur väl det slår ut. Medielandskapet är så pass fragmenterat att definitivt finns utrymme för aktörer med bra koncept för samling, trovärdighet och legitimitet.

Det är inga hobbykommunikatörer som ligger bakom sajten. De tre grundarna är Maria Bjaring, journalist (bl a Sveriges Radio), Martin Gerentz journalist (f d chefredaktör, VD och grundare för Nyhetsbyrån Direkt) samt Mats Olin (grundare PR-byrån Springtime).

Jag får säkert anledning att återkomma till Second Opinion framöver.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Second Opinion i Media:

Inga kommentarer: