tisdag, maj 22, 2007

Självgodhet - ett hot mot journalistiken?

Det finns en klyshig replik som anspelar på demokrati och dess värde: "Demokratin måste erövras varje dag". Om man inte gör detta så får den till slut inget värde, den stagnerar och blir korrupt.

Fredrik Wass skriver idag i bisonblog om Publicistklubben i Stockholms bloggdebatt om näthat som ägde rum igår kväll. Enligt redogörelsen på bisonblog var det en rätt trött tillställning där inputen knappast var samtida. Jag deltog själv i Publicistklubben Kronobergs uppstartsmöte för snart en månad sedan och känner smått igen mig i debattörernas generella inställning som Fredrik skriver om.

Detta föranleder mig att uttrycka en viss oro kring en "nyjournalistisk" anda som manifesterar sig allt tätare. En form av självgodhet eller mättnad som inte går att förväxla med yrkesstolthet. Min egen teori kring detta anspelar på inledande klyshiga replik om demokrati. Värdet i pressfriheten och stoltheten i att vara journalist eller publicist måste erövras varje dag. Det existerar inte statiskt bara för att man lyckats LASa till sig en tjänst på redaktionen.

Det här gäller egentligen värdet för all form av "frihet". Värdet är en med andra ord en färskvara och enbart gamla meriter räcker inte till att rättfärdiga den position man innehar eller det arbete man gör idag.


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: