torsdag, maj 31, 2007

Litteraturkritik för fint för bloggosfären?

Hört på Kulturnytt, SR P1

Författaren Richard Ford och hans förläggare Gary Fisketjohn dissar fullständigt bloggen som kanal för litteraturkritik. Ford är starkt kritisk till att dagstidningar i USA skär ner på recensioner och istället hänvisar till bloggar. I sin ilska värderar han bloggens plats i kulturen lägre än recensioner skrivna i dagspress. Kategorisering av fin- respektive fulkultur med andra ord.

Anledningen till Fords frustration är att författare i USA har låg status utanför litteratursidorna i pressen och dessa skärs nu alltså bort mer och mer. Gary Fisketjohn går så pass långt att förklarar att folk som tittar på bloggar hela dagen inte är människor.

"People who like spending all of their time looking at blogs will spend all of their time looking at blogs. I don't care about them. I mean, they're not real people."
- Gary Fisketjohn

2 kommentarer:

Mathias sa...

Hoppsan, det var ord och inga visor. Men delvis kan jag väl hålla med om att det är idiotiskt att skära ner på recensionerna i dagstidningar och i stället dirigera sina läsare till bloggsfären. Jag gillar inte idén. För det första läser kanske fem procent av en tidnings läsare bloggar någorlunda aktivt. För det andra kommer bloggsfären inte att kunna svara på den professionalism som dagstidningsredaktioner innehar. Vilket kommer att leda till att kritikens kvalitet kommer att sjunka, om bloggsfären ensam får stå för den.

Nåja. Lite karikerat, men det får duga. Det finns så mycket att säga om detta.

Erik Sellström sa...

Visst finns det mycket att säga. Jag känner, ärligt talat, att jag inte är tillräckligt insatt i litteraturkritik och USA:s dagspress för att kommentera sakfrågan. Däremot tyckte jag att själva reaktionen är typisk för etablerade personer som tappar fotfäste.

Ett av många tecken på ett stundande, pågående eller överståndet paradigmskifte?