måndag, oktober 08, 2007

Kluven tunga eller flera tungor?

Det är lätt att inse att min sporadiska närvaro bloggledes samt den något dramatiskt dystra tonen på sistone antyder en bitter, knäckt eller kanske gnällig Erik. Men så är icke fallet.

Jag gillar att vara naiv (om än i daglig kontakt med erfarenhetsmassan som jag släpar runt på). Naivitet ger nämligen möjlighet till flera saker. Tron på människan. Tron på organisationen. Möjligheten att ställa frågor som ifrågasätter det som känns vedertaget. Trots att det inte är helt smärtfritt att vara bärare av egenskapen "naiv" så menar jag att det är värt mycket att kämpa för att behålla den.

Man behöver inte vara godtrogen för att man är naiv. Man behöver heller inte vara dum. Om man är transparent och har svårt för att inte vara ärlig så tycker jag att det är en bra egenskap att vara naiv.

Ibland känner jag att det är klokt att förtydliga detta. T ex för min arbetsgivare. För att poängtera att jag inte är godtrogen eller dum förklarar jag hur jag fungerar:
"Det är, tack vare min naiva sida, ganska lätt att vinna min lojalitet. Har man gjort det så har man en stark, engagerad och dedikerad medarbetare. Om man istället, vilket inte är helt lätt, missbrukar och förlorar min lojalitet så är det mycket svårt att vinna den igen."

För att avsluta i gåtfull ton vill jag citera (som jag minns det) ett gammalt favoritdatorspel - Sid Meiers Pirates!:


"Sail ho! There is a sail on the horizon!"
5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hör din kod Ärik, jag har också hört att bakom varje krök döljer sig en ny spännande utsikt. Kanske räcker det att gå en liten liten tur för att upptäcka att det finns något annat att se på?

/Fräddo

Typ anonym sa...

Någon som inte fått det jobb som blivit utlovat??

Erik Sellström sa...

Det är spännande (och underhållande) att se att mina försök att vara gåtfull smittar av sig på kommentarerna.

Fräddo - menar du att gräset ÄR grönare. Eller att det kan vara det? Eller att jag tror at det är det? ;)


Typ anonym - Egentligen gillar jag inte anonyma kommentarer men du verkar ha någon form av förförståelse. Svaret är att din fråga är i fel kvadrant. Jag har inte blivit utlovad jobb. :)

typ anonym elak gubbe i en etta i Ropsten - suro chj ävlig sa...

Aha, men då var jag nära iaf... Och hur anonym är jag då?? Såg du inte websideadressen?? Följ pilen PP

Anonym sa...

Nja, gräset är nog inte grönare alltid. Det kanske smakar annorlunda för en stund men det är nog samma jäkla gräs ändå när allt kommer omkring...

Oavsett, ibland kan det vara skönt att byta hage, få lite andra perspektiv, träffa andra kor/tjurar. Det kan ju innebära att man ser på sin gamla hage på ett annat vis...

/Fräddo