onsdag, juni 27, 2007

Konkurrens och felmarginal

För de 23 lärosäten som ansökte om rättigheten att utfärda Civilekonomexamen blev processen ett oväntat stålbad. Bara sex lärosäten fick godkänt och samtliga innehar universitetsstatus. De kvalificerade är universiteten i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Växjö och Umeå.

Idag ställer sig många blivande studenter, som sökt civilekonomprogram på lärosäten vilka nu tappat examensrätten, frågande till vad de sökt och vad de faktiskt kommer att studera. Själva marknadsföringen av utbildningen kritiseras även.

Jag ser det inträffade som ett symptom på det faktum att universitet och högskolor inte "har råd" att avvakta beslut innan man marknadsför sig. Konkurrenssituationen medger inte att man vilar på hanen. Felmarginalen är i just detta fallet missbedömd då HSV har gått hårt fram med kvalitetskraven och kontrollen.

Jag har tidigare efterlyst en diskussion om högre lärosäten och motstridigheterna kring att vara en myndighet och marknadsförande aktör. Kanske får processen kring civilekonomexamen upp frågan på bordet? Själv blir jag allt mer övertygad om att det handlar om födslovärkar där en modern statsapparat evolverar fram. Marknadsföring och ett mer kommersiellt tilltal blandat med infotainment och relationsmarknadsföring blir till samhällsinformation. Det är språket och symbolerna som förändras. Sverige går från folkhemmet och public service till prosumentsamhället och corporate social responsibility.

________________________________

Relaterat:

DN Debatt
DN Artikel
Bisonblog


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Att det blev endast 6 utav 23 lärosäten är högst anmärkningsvärt. Och det säger tyvärr en del om högskolenivån.

Anonym sa...

naturligtvis skulle de som börjat sin utbildning kunna avsluta den men å andra sidan är det bra att godkänna bara ett par högskolor som är riktigt goda, annars får vi alldeles för många arbetslösa civilekonomer på sikt

Erik Sellström sa...

Det som är bra är väl att civilekonomexamen faktiskt får en innebörd. Tidigare har det bara varit kandidatexamen som jag förstår det och nu har intresseorganisationen "Civilekonomerna" lobbat igenom examensförändringen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Civilekonom

Frågan är om titeln kommer få någon mening nu, bortsett från Sverige, när vi nu ska formera oss enligt Bolognaprocessen?

Erik Sellström sa...

Inser att jag blivit "Jajjad". Trist! Läs här:

http://vetenskapsnytt.blogspot.com/2007/07/jajja-spammar-svenska-bloggosfren-med.html

Anonym sa...

Förmoderering istheshit. Hade du det påslaget innan du blev jajjad?

Erik Sellström sa...

Visst hade jag det. Kände väl att de här inläggen var lite skumma men vill inte vara uteslutande och kategorisk.

Kollade inte länken utan hörde talas om Jajjandet och drog mig till minnes att jag hade nån kommentar som kunde stämma in på detta.

Saftan sa...

Har haft en hel del strul med liknande skräppposter på blog (http://www.itmoln.se) där jag skriver om molntjänster vilket nu är i ropet framförallt bland alla black-hat nissar som spammar sönder mitt vackra gui.. :(